Top 10 tips Om Geen Slachtoffer Te Worden Van Cybercriminalieit
Top 10 tips Om Geen Slachtoffer Te Worden Van Cybercriminalieit

WAT IS CYBERCRIMINALITEIT NU ECHT?

De keerzijde van een grenzeloos internettijdperk is cybercriminaliteit. Net als criminaliteit is cybercriminaliteit op zichzelf niet iets specifieks, maar een paraplubegrip. Net als dat je op ontelbare manieren slachtoffer van criminaliteit kan zijn, kun je ook op ontelbare manieren slachtoffer van cybercriminaliteit zijn.

Net als dat je misschien je deur sluit, barrièrestangen op je ramen hebt of een autoalarm hebt, zou je moeten proberen om een rotsvaste persoonlijke beveiliging te hebben voor al je apparaten bij alles wat je op het web doet.

Sommige cybercriminaliteit is zo adembenemend verfijnd dat schijnbaar onschadelijke bezoekjes aan onschuldige websites op de publieke wifi van je favoriete café je een hele hoop problemen kunnen bezorgen.

In een grenzeloze virtuele wereld die veel wilder is dan het oude wilde westen is persoonlijke beveiliging is een must. Bekroond met een goede dosis goedgeïnformeerd gezond verstand kan je internetervaring probleemloos zijn.

Hier noemen we de top 10 tips die je moet overwegen om te voorkomen dat je slachtoffer van cybercriminaliteit wordt.

10. Gebruik geen veiligheidswebsites die erop staan dat je je computerinstellingen wijzigt om de website te lezen of dat je cookies downloadt.

Het is verstandig om een gezonde dosis paranoia te hebben wanneer je contact hebt met onbekenden die je persoonlijke informatie nodig hebben om zaken uit te voeren.

9. Pas op voor namaakwebsites. Als je een storting of aanbetaling voor een service moet plaatsen met je creditcarddetails, doe dan een grondige check van de website-eigenaren.

Zijn ze verbonden met overheidsorganen of –associaties? Hebben ze verifieerbare feedback? Het uitvoeren van makkelijk te klikbare zoekacties die je kunnen verzekeren van legitimiteit en die je gegevens helpen beschermen, zou een goede gewoonte moeten worden.

8. Wachtwoord moeten van nature sterk zijn, maar schrikwekkend veel mensen gebruiken wachtwoorden die niet sterk genoeg zijn. Ze gebruiken nog steeds hun geboortedatum achterstevoren, of het woord wachtwoord. Wachtwoorden moeten uit minstens drie woorden bestaan. Ze moeten hoofdletters, symbolen en nummers bevatten.

Gebruik voor alles een ander wachtwoord. Dit zouden twintig verschillende wachtwoorden kunnen zijn dus er is genoeg ruimte om lol te hebben en creatief te zijn om ze te helpen herinneren.

Er zijn versleutelde eenmalige wachtwoordgenerators beschikbaar die via je browser opereren en bijna onfeilbaar zijn via het gebruik van geestverbluffende wiskundige vergelijkingen.

7. Deel je wachtwoorden nooit met een ander. En schrijf ze ook niet op, hoe verleidelijk dat ook is. Het is statistisch gezien waarschijnlijker dat een daadwerkelijke dief inbreekt in je verblijfplaats en de fysieke wachtwoorden steelt die je hebt opgeschreven, dan dat een cybercrimineel een goed beveiligd apparaat binnendringt en je wachtwoordbestand steelt.

Als je ze per se op moet schrijven, zorg er dan voor dat je dat in een persoonlijke code doet die de daadwerkelijk opgeschreven termen nog onbegrijpelijker maakt. Het lijkt natuurlijk belachelijk, maar criminelen gaan ontzettend ver om mensen op te lichten.

6. Wees zeer alert op malware. Het is vragen om problemen om op onbekende links te klikken in e-mails of berichten terwijl je een onbeschermd mobiel apparaat gebruikt. Er bestaat het misverstand dat de netwerkprovider of websitehost veiligheid biedt zodat mobiele apparaten veilig blijven - Niet waar.

Antivirusmaatregelen zijn op mobiele apparaten net zo belangrijk als op thuiscomputers. Malware kan je thuis- of werknetwerk infecteren wanneer het synchroniseert vanuit een mobiel apparaat dat zonder dat je het weet geïnfecteerd is.

5. Het is je moeilijk voor te stellen dat een onfatsoenlijk persoon misschien het geduld heeft om een heel telefoonboek te cold callen. Laat dat nou precies zijn wat er gebeurt, hoe ongelooflijk het ook is.

Cold calling criminelen die zich voordoen als medewerkers van de technische ondersteuning blijven nummer na nummer bellen met de boodschap “U wordt teruggebeld vanwege uw eerdere telefoontje en u wordt gebeld om uw probleem te helpen oplossen.”

Uiteindelijk zullen ze op iemand stuiten die gebeld heeft voor technische ondersteuning. Onder het onschuldige voorkomen van onderhoud van de computer worden persoonlijke details dan sluw van een nietsvermoedend slachtoffer verkregen.

Cyber Crime

4. Wees verantwoordelijk met je privacy op sociale media. Maak van facebook geen open boek door persoonlijke details vrij te geven in je feeds. Hetzelfde geldt voor tweets en voor alle andere socialemediaplatforms.

Zorg ervoor dat je de interne privacy maximaal instelt zodat je kunt controleren met wie je contact hebt.

3. Nu er rekenkracht meer dan ooit beschikbaar is en er talloze briljante grafische software gratis beschikbaar is op het internet, kunnen criminelen met relatief gemak links naar bankwebsites namaken. Legitieme websites zullen meestal een hangslot tonen naast hun url in hun adresbalk.

Om er absoluut zeker van te zijn: een bank zal je nooit om bepaalde dingen vragen.
- je volledige pincode of wachtwoorden vragen via telefoon of email.
- je woning persoonlijk bezoeken en vragen om pasjes, contant geld of iets anders.
- vragen om je persoonlijke of bankgegevens.
- je vragen om een app te gebruiken die niet de officiële bank-app is.
- je een link e-mailen waarbij je je gegevens moet invoeren.
- je vragen om online een testtransactie uit te voeren.
Het is verstandig om de meeste directe benaderingen van financiële instituties met scepsis te benaderen.

2. Phising is nog steeds een oude favoriet van hackers. De verfijning van de oplichterijen nemen toe naarmate de computertechnologie zich ontwikkelt.

Het wordt voor phisers steeds makkelijker om legitieme instituties te imiteren.
Banken, financieringsmaatschappijen, internetserviceproviders, zelfs de belastingdienst en andere overheidsdiensten.

1. Plezier maken, zakendoen, socialiseren of naar school gaan.

De nummer één tip is om je niet gek te laten maken door cybercriminaliteit.

Als je praktische en verantwoordelijke, sluwe maar realistische surfgewoontes aanneemt, kan je vrij veilig surfen op het web. Het zou heel verstandig zijn om betaalbare veiligheidssoftware aan te schaffen die je immuun kan maken tegen malafide valstrikken.

HET IS NIET ZO SLECHT ALS HET LIJKT

Het lijkt wel alsof iedereen er in het slechte slechte cyberland op uit is om je te grazen te nemen, maar dat is niet echt waar. Zeker, het kan gevaarlijk zijn, maar dat geldt technisch gezien ook voor het oversteken van de weg.

Het internet is een geweldige plaats vol interessante mensen en fantastische kunst. Alle informatie die ooit heeft bestaan, elk bestand dat ooit is gecreëerd, elke kennis, altijd voor iedereen beschikbaar. En het gamen is episch.

Virus Direct zet elke malafide dreiging van verraderlijke criminelen op elk apparaat of netwerk veilig achter slot en grendel, terwijl jij sociaal bezig bent of je werk uitvoert.

Een klein beetje verstandige persoonlijke beveiliging is geen hoge prijs om te betalen voor het probleemloze genieten van de wonderen van dit verbluffende privilege.

Laat een bericht achter

* Typ Code