Wat Is Een Firewall?

Een firewall is een van de maatregelen die u kunt nemen om uw computer te beschermen tegen malware zoals virussen en spyware. Wat is een firewall precies en hoe helpt het uw computer te beschermen? Leer in dit artikel over de hoofzaken en hoe een firewall werkt.

WAT IS EEN FIREWALL?

Een firewall is een systeem dat alles wat uw computer in- en uitgaat, beheert en controleert, gebaseerd op veiligheidsregels. Een typisch gebruik voor een firewall zou zijn tussen uw computer en het internet, waar de firewall zich gedraagt als een filter en ongewenst verkeer en toegang tot uw computer voorkomt. Het kan hackaanvallen en de infiltratie van uw computer met malware zonder uw kennis helpen voorkomen.

Er bestaan twee soorten firewalls: host-gebaseerde firewalls, die werken op uw computer, en netwerk gebaseerde firewalls, zoals waarschijnlijk ingebouwd zijn in uw router. Beide hebben in principe hetzelfde doel, namelijk het beheren en filteren van netwerkverkeer voor meer veiligheid.

GEBRUIK DE FIREWALL VAN UW BESTURINGSSYSTEEM VOOR MEER VEILIGHEID

Moderne besturingssystemen zoals Windows komen vaak met een ingebouwde firewall. De firewall maakt het u mogelijk om verschillende veiligheidsregels in te stellen, zoals welke programma’s op uw computer het toegestaan is om te communiceren met de buitenwereld en welke soorten verbindingen toegestaan zijn van uw computer naar het internet. Als u zo’n besturingssysteem zoals de nieuwste versies van Windows heeft, wordt het zeer aangeraden om de bijgevoegde firewall voor extra bescherming te gebruiken.

GEBRUIK ANTIVIRUSSOFTWARE MET EEN FIREWALL

Firewalls hebben vaak ook de vorm van een bijgevoegde functie van moderne antivirus- en antispyware-softwareprogramma’s. Dit betekent dat u, zolang u antivirussoftware gebruikt (wat u altijd zou moeten doen), dankzij deze firewall door een extra laag beschermd wordt.

Wat zo’n softwarefirewall in de praktijk doet, is dat het u altijd notificeert wanneer een programma verbinding probeert te maken met de buitenwereld of wanneer het verdachte activiteit detecteert. Dit biedt u meer controle en meer bescherming tegen kwaadaardige aanvallen op uw computer. De firewall zal waarschijnlijk wat opties hebben waarme u de veiligheidsinstelling kunt aanpassen, maar het zou vanuit de standaardinstelling al adequate bescherming moeten bieden.

Alhoewel een firewall geen 100% bescherming kan bieden tegen malware en cybercriminelen, is het een handige en aanbevolen extra laag veiligheid die uw computer helpt te beschermen.

Zorg er bij de aanschaf van een modern antivirusprogramma voor dat het een firewallfunctie biedt voor optimale bescherming!