Wat Is Een Computervirus?

Computervirussen komen heel vaak voor en zijn helaas een van de venijnigste soorten malware die een computer kunnen infecteren. Een computervirus kan niet alleen significante schade aanrichten; vanwege de manier waarop sommige computervirussen ontworpen zijn, zijn ze soms moeilijk te detecteren en nog moeilijker te verwijderen wanneer uw computer eenmaal geïnfecteerd is. Leer in dit artikel wat een computervirus is.

WAT IS EEN COMPUTERVIRUS?

Een computervirus is een malicieus softwareprogramma (“malware”) dat geschreven is om de manier waarop een computer opereert, te veranderen. Computervirussen veroorzaken vaak een vorm van schade, zoals het vernietigen van gegevens, bespieden van uw activiteiten en stelen van uw informatie voor frauduleuze doeleinden. Computervirussen zijn aan hun naam gekomen omdat hun werking vergelijkbaar is met die van een griepvirus. Zodra een computer geïnfecteerd is, kunnen ze zich verspreiden en reproduceren en vervolgens een heel netwerk en andere computers infecteren. Wanneer een computer eenmaal geïnfecteerd is met een computervirus, kan het lastig zijn om daarvan af te komen.

HOE WERKT EEN COMPUTERVIRUS?

Een groot probleem aan computervirussen is dat een infectie kan plaatsvinden zonder dat u het doorheeft. Het virus kan zich hechten aan een programma maar vervolgens onontdekt “slapen” totdat u het programma gebruikt. Sommige virussen kunnen speciale instructies hebben die ze alleen onder bepaalde omstandigheden of op bepaalde data uitvoeren.

Zodra het virus uw computer heeft geïnfecteerd, kan het andere computers binnen uw netwerk infecteren. Afhankelijk van de ernst van en het specifieke type virus kunnen zorgen sommige alleen voor hinder, zoals vertoonde pop-ups en advertenties, terwijl andere gevaarlijker kunnen zijn. Ze kunnen gegevens vernietigen, wachtwoorden en emailadressen stelen of mogelijk uw gehele computer overnemen voor kwaadaardige doeleinden zoals spam en hackpogingen.

HOE VERSPREIDT EEN COMPUTERVIRUS ZICH?

Computervirussen bestaan al lange tijd, zelfs voordat het internet bestond. In die tijd kon het voorkomen dat de software afkomstig was van een geïnfecteerde cd of floppy. Nu praktisch iedereen vandaag de dag verbonden is met het internet, is het voor virussen nog makkelijk om zich te verspreiden en om snel computers te vinden die ze kunnen infiltreren.

Virussen verspreiden zich via gedownloade bestanden van het internet, malicieuze e-mails of sms’jes of door het bezoeken van onbetrouwbare websites. Virussen kunnen soms ook gehecht zijn aan ogenschijnlijk ongevaarlijke content, zoals afbeelden of muziekbestanden die u van het internet downloadt.

HOE KUNT U ZICHZELF BESCHERMEN TEGEN EEN COMPUTERVIRUS?

Het eerste advies dat het risico op een infectie met een computervirus kan minimaliseren, is om voorzichtig te zijn bij het surfen op het internet. Download geen bestanden van onbetrouwbare websites en open geen verdachte e-mailbijlagen.

Alleen voorzichtig zijn is echter niet genoeg. Voor goede bescherming van computervirussen heeft u een betrouwbaar antivirus-softwareprogramma nodig. Moderne antivirussoftware doet meer dan alleen het scannen van uw computer en vinden en elimineren van potentiële computervirusinfecties. Het kan ook helpen om virussen te verwijderen die anders vrijwel onmogelijk te verwijderen zouden zijn.

Voor maximale veiligheid en bescherming tegen computervirussen is er niets beter dan moderne, betaalde antivirussoftware!