Bijna elke computergebruiker heeft op een bepaald moment wel een slechte ervaring gehad met malware. Maar wat is malware eigenlijk? En hoe kunt u uzelf beschermen? Leer alles over malware in dit artikel.

Malware beschrijft alle types kwaadaardige softwareprogramma's, van spyware en adware tot virussen en kapingen van browsers. Sommige types malware zijn relatief onschuldig en gewoonweg irritant, terwijl andere types malware enorm gevaarlijk kunnen zijn. Hier is een korte introductie over wat malware is en hoe u uzelf hiertegen kunt beschermen.

WAT IS MALWARE?

Malware (kort voor “malicious software”) is een algemene term die alle types kwaadaardige software beschrijft die een computer kunnen infecteren. Minder gevaarlijke types malware, zoals adware, kunnen overlast veroorzaken, zoals popups tijdens het surfen, of ze kunnen uw computer vertragen. Er zijn echter andere types malware die aanzienlijke schade kunnen veroorzaken. Cybercriminelen kunnen malware gebruiken om persoonlijke informatie te stelen en deze informatie vervolgens gebruiken om de identiteit, geld of intellectueel eigendom te stelen.

Wat alle types malware echter gemeen hebben, is dat ze in de een of andere vorm schade toebrengen en dat u het niet op uw computer wil hebben. De meeste malware infiltreert uw computer zonder dat u dit weet en als u eenmaal geïnfecteerd bent, is het maar moeilijk ervan af te komen. Onder de diverse typen malware vinden we spyware, adware, virussen, phishing scams, browser kapingen, rootkits en wormen.

WAAR KOMT MALWARE VANDAAN?

De meeste malware bereikt uw computer via het internet. Dit kan trouwens op diverse manieren. Malware kan afkomstig zijn van gehackte of kwaadaardige websites, van door u gedownloade software, game demos, toolbars en zelfs via e-mail en directe berichten.

MALWARE HERKENNEN

En infectie met veel types malware is niet altijd direct duidelijk. Slechts bepaalde soorten malware vertonen zichtbare tekenen dat uw computer geïnfecteerd is, zoals popups, ongewenste browser werkbalken, computer crashes en trager wordend internet.

MALWARE VERWIJDEREN

In veel gevallen, kan alleen een grondige scan met goede anti-malware software detecteren of uw computer geïnfecteerd is met malware, waarna deze kan worden verwijderd van uw computer.

VOORKOMEN DAT MALWARE UW COMPUTER INFECTEERT

Terwijl het hebben van een goed en betrouwbaar anti-malware software programma zonder twijfel de beste (en soms enige) manier is om malware te detecteren en te verwijderen, zijn er wat andere dingen die u kunt doen om het risico op infectie verkleinen:

Open geen bijlages uit e-mails, zeker als u de bron niet kent.

Download geen software op uw computer als deze afkomstig is van onbetrouwbare websites en wees vooral voorzichtig als u software ontvangt van file-sharing websites.

Gebruik geen software die u gedownload heeft van het internet, zonder deze eerst te controleren op virussen.

Indien u freeware en shareware downloadt en installeert, lees altijd eerst de licentie overeenkomst zorgvuldig door omdat dit soort types gratis software vaak geleverd worden met bepaalde types malware.

Gebruik een internet firewall, zoals die uit uw besturingssysteem of de firewall van uw anti-malware software.

Zorg ervoor dat u het besturingssysteem van uw computer en uw webbrowser altijd up-to-date houdt met de laatste patches en beveiligingsupdates.