Wat Is Phishing?

Bijna iedereen die een e-mailadres heeft, zal waarschijnlijk ooit wel een keer een phishing-e-mail hebben ontvangen. Deze frauduleuze e-mails, die bekend staan als phishing scams zijn populair onder vele cybercriminelen en kunnen aanzienlijke schade veroorzaken waaronder identiteitsdiefstal en financiële schade. Kom er in dit artikel achter wat je moet weten over phishing.

WAT IS PHISHING?

Phishing is een vorm van fraude waarbij een cybercrimineel onder valse voorwendselen gevoelige informatie probeert te krijgen, zoals bankrekening informatie of wachtwoorden. Normaal gezien doet een fraudeur zich voor als een gerenommeerde bank, bedrijf, online aanbieder of soortgelijke bekende onderneming of organisatie.

In het geval van phishing e-mails, maken de criminelen gebruik van e-mailberichten die precies de look kopiëren van echte brieven. Vaak hebben deze phishing-e-mails bijlagen die kwaadaardige software op de computer van het slachtoffer installeren of ze bevatten links naar valse websites, waar het slachtoffer wordt misleid om hun persoonlijke gegevens in te voeren. Het woord phishing is afkomstig van fishing (vissen), met de nep e-mails en nep-websites als een lokmiddel om hun slachtoffers te vangen.

WAAROM ZIJN PHISHING SCAMS POPULAIR ONDER CYBERCRIMINELEN?

Het antwoord hierop is eenvoudig. Hoewel het moeilijk is om uitgebreide malware software te schrijven of op iemands computer in te breken om persoonlijke informatie te verwerven, is een phishing scam veel gemakkelijker omdat het alleen het verzenden van een overtuigend uitziende e-mail vereist.

Soms kunnen de criminelen heel ver gaan om deze nep-e-mails zo echt mogelijk te maken. De e-mails kunnen echte bedrijfslogo's bevatten en de exacte formulering van echte brieven kopiëren. Ze kunnen schadelijke weblinks verbergen met behulp van JavaScript, zodat het een afbeelding toont over de link waardoor de link een echte link lijkt naar een gerenommeerd bedrijf.

Fraudeurs profiteren van spraakmakende thema's en trends van dit moment in sociale media en nieuws. Een voorbeeld hiervan is toen bekend werd dat een grote bank of online aanbieder doelwit was geworden van hackers en hun wachtwoorden waren gestolen. De cybercriminelen gebruikten dit incident toen als een kans om nep e-mails naar de klanten te sturen, en te doen alsof ze van de bank of online aanbieder waren, en drongen er op aan om hun wachtwoorden te veranderen als gevolg van de inbraak. Vanwege de hype in de media en mensen die ongerust zijn, is er een hogere kans dat de slachtoffers voor de phishing scam zouden vallen.

HOE KUN JE JEZELF BESCHERMEN TEGEN PHISHING

In de regel moet je nooit gevoelige informatie verstrekken, zoals wachtwoorden of logins wanneer een e-mail hierom vraagt. Gerenommeerde bedrijven vragen dit zelden of nooit via e-mail, in plaats daarvan moet je hun beveiligde website bezoeken. Als je twijfelt over de juistheid van een e-mail, bel eerst het bedrijf en neem contact op met een medewerker van de klantenservice.

Vraag jouw e-mailprovider of ze een spamfilter optie hebben. Een dergelijke spam filter kan bekende schadelijke adressen en websites vaak eruit filteren en ze als gevaarlijk markeren voordat ze jouw mailbox kunnen bereiken.

Installeer betrouwbare en up-to-date anti-virus en anti-malware beveiligingssoftware. Deze soort software programma's maken normaal gesproken gebruik van een database van kwaadaardige websites en gevaarlijke e-mailadressen om jou te waarschuwen tegen phishing-aanvallen. Een goed anti-virus software programma kan jouw e-mails ook controleren en scannen om e-mails die een phishing scam bevatten op te sporen en te elimineren.