Wat is een Trojan?

Trojan is een van de vele vormen van kwaadaardige programma's die jouw computer kunnen infiltreren en schade kunnen toebrengen. Net als bij andere vormen van malware, zoals virussen, adware of spyware, kan het altijd helpen als je weet wat je te wachten staat. Lees onze introductie met Trojans en hoe je je effectief tegen hen kan beschermen.

WAT IS EEN TROJAN?

Een Trojan is een vorm van malware die in vele verschillende vormen kan komen en die allerlei schade kan aanrichten op jouw computer. Sommige Trojans kunnen gewoon vervelend zijn, terwijl anderen ernstige schade kunnen veroorzaken, inclusief financiële schade en nog veel meer.

Trojans kregen hun naam van het mythologische verhaal van de krijgers die zich in een reusachtig houten paard verborgen dat aan de Griekse stad Troje werd gegeven als een geschenk. ’S nachts verlieten de krijgers hun schuilplaats, openden de deuren van de stad en lieten de andere mannen binnen, een truc waardoor ze de stad konden innemen.

Wat alle Trojans gemeen hebben, is dat ze zich vermommen als een onschuldige of nuttige software, vandaar de naam die ons doet denken aan het Griekse verhaal. Zodra je onverdacht de software opstart, zal het schade beginnen te veroorzaken.

In tegenstelling tot virussen, wat nog een ander type malware zijn, zijn Trojans niet zelf-replicerend en verspreiden zich niet vanzelf.

DE VELE SOORTEN TROJANS

Trojans zijn een subtype van malware die vermomd komen, en proberen je voor de gek te houden om ze uit te voeren. Er bestaan vele soorten programma's ​​die onder de Trojan categorie vallen.

Er zijn banker Trojans of speldieven die proberen om jouw persoonlijke gegevens te krijgen die cybercriminelen kunnen gebruiken om je geld of game account informatie te stelen. Er zijn keyloggers die alles wat je doet op je computer opnemen voor kwaadaardige doeleinden. Er zijn clickers die jouw computer gebruiken en vertragen, omdat ze het gebruiken om webverkeer of frauduleuze klikken op advertenties te genereren. Er zijn meer soorten Trojans die variëren in de manier waarop ze zijn ontworpen samen met hun doel.

Een van de meest voorkomende vormen van Trojans is de backdoor Trojan. Deze programma's zijn ontworpen om jouw computer te openen voor toegang op afstand, wat betekent dat ze een cyber-crimineel de volledige controle geven over jouw computer en persoonlijke gegevens.

HOE TE BESCHERMEN TEGEN TROJANS

Als je surft op het internet en bestanden op je computer download, moet je altijd voorzichtig zijn. Download geen bestanden van onbetrouwbare websites en wees vooral voorzichtig als je filesharing websites gebruikt.

Soms maken criminelen gebruik van een regeling waarmee ze mensen bellen en beweren dat er een probleem is met de computer of internet dat zij kunnen repareren. De criminelen instrueren de persoon om software te installeren op de computer om hen toegang te geven. In plaats van het oplossen van een probleem, is deze software een Trojan waarmee de criminelen toegang krijgen tot de computer. Als je een dergelijke oproep ontvangt, in het bijzonder als je het niet verwacht, weiger hun "hulp" en hang gewoon op.

De beste manier om je te beschermen tegen Trojans is een betrouwbaar en modern anti-virus en anti-malware software programma. De anti-virus software draait op de achtergrond en waarschuwt je zodra het iets verdachts tegenkomt. Het kan je computersysteem ook scannen en elke Trojan verwijderen die het heeft gevonden.