Wat Is Spyware?

Spyware is een van de meest voorkomende internetdreigingen en kan helaas ook het gevaarlijkst zijn. Cybercriminelen gebruiken spyware soms om persoonlijke informatie te stelen, wat kan resulteren in financiële schade en identiteitsdiefstal. Wat is spyware? Hoe infecteert spyware uw computer en hoe kunt u uzelf ertegen beschermen? Ontdek in dit artikel wat u moet weten over spyware.

Als u een computer en het internet gebruikt, bestaat er altijd het gevaar dat u het doelwit wordt van virussen, malware en andere soorten online aanvallen. Een van de meest voorkomende dreigingen voor computers kan de infectie met spyware zijn. Volgens studies is wel 90 procent van de computers op een bepaald moment geïnfecteerd geweest met spyware. Wat is spyware precies? Lees ons overzicht over spyware zodat u weet waartegen i het moet opnemen!

WAT IS SPYWARE?

Spyware is elke vorm van een programma dat geïnstalleerd is op uw computer, soms zelfs zonder dat u het weet, dat uw activiteit volgt en deze informatie naar een andere partij kan sturen. Sommige vormen van spyware veranderen ook de instellingen van uw computer en/of verstoren uw werk. Ze kunnen uw internetbrowser vertragen of u irriteren met pop-ups of doorverwijzingen naar andere websites. De gevaarlijkste types spyware zijn die types die uw persoonlijke informatie proberen te verkrijgen, zoals uw inloggegevens, wachtwoorden of creditcardgegevens, die u mogelijk gebruikt voor gevoelige zaken zoals internetbankieren en online winkelen. Deze programma’s kunnen uw gegevens stelen en zouden zelfs aanzienlijke financiële schade kunnen veroorzaken of uw persoonlijke informatie gebruiken voor identiteitsdiefstal.

HOE U GEÏNFECTEERD KUNT RAKEN MET SPYWARE

Spyware kan helaas op verschillende manieren een weg vinden naar uw computer. Software dat u van het internet downloadt, uitbuitingen in besturingssystemen, verouderde webbrowsers, onbetrouwbare websites, het delen van bestanden en zelfs email zijn allemaal manieren waarop spyware waak wordt verspreid. Het probleem met spyware is dat het zelfs voor ervaren computergebruikers niet altijd duidelijk is. Cybercriminelen gaan soms zo ver in het vermommen van deze bestanden, dat simpelweg voorzichtig zijn op het internet vaak niet genoeg is om u te beschermen.

HOE BLIJFT U VEILIG VAN SPYWARE OP HET INTERNET

U kunt verschillende dingen doen om de kans op een spyware-infectie te elimineren. Zorg er allereerst voor dat uw computer en het besturingssysteem altijd up-to-date zijn met de laatste aanpassingen en veiligheidsupdates. Gebruik geen verouderde webbrowsers en gebruik altijd de nieuwste versie. Het belangrijkste van al is om een modern en betrouwbaar antivirus- en/of antispyware-softwareprogramma op uw computer te installeren. Zorg er ook voor dat u een firewall gebruikt. Moderne besturingssystemen hebben tegenwoordig normaalgesproken een ingebouwde firewall maar het is ook vaak onderdeel van betere antivirus-softwareproducten.

HOE BESCHERMT U UZELF TEGEN SPYWARE?

Naast bovengenoemde veiligheidsmaatregelen, met als belangrijkste maatregel het installeren van moderne en krachtige antivirus- en antispyware-software, zijn er nog wat dingen die u kunt doen om uw risico verder te minimaliseren.

Weet dat spyware vaak gebundeld is met andere soorten software zoals freeware of shareware. Wanneer u zulke software van het internet installeert, is het altijd belangrijk om de openbaarmaking en licentieovereenkomst zorgvuldig te lezen. Let erop dat bijgevoegde spyware in een softwareprogramma mogelijk alleen genoemd wordt in de “kleine lettertjes”, misschien aan het eind van de licentieovereenkomst. Om deze reden is het belangrijk om alles volledig en zorgvuldig te lezen voordat u iets op uw computers installeert.

Belangrijk: Vertrouw er niet op dat iemand die uw computer wil infiltreren met spyware u hiervan op de hoogte zal brengen. Alhoewel u het risico op infectie kunt verminderen door de licentieovereenkomsten van sommige soorten shareware te lezen, kan alleen een goed antivirus- en antispyware-softwareprogramma u de beste bescherming tegen spyware bieden!